Waarom zou je naar de schouwburg gaan wanneer je op straat ook wonderbaarlijke artiesten kunt vinden? Wanneer een winkelcentrum, gemeente of een wijkcomité een leuk feest in de buitenlucht wil organiseren, zijn er volop mogelijkheden voor professioneel straattheater. Daarmee kun je de bezoekers vermaken, jong en oud zal genieten van deze unieke performers. Wij geven op deze pagina alvast een aantal suggesties voor indrukwekkende acts.

Artiesten huren? Bekijk hier alle professionele entertainers op Artiest.nl.

Ein-Mensch-Theater

Duitsers lijken overal een woord of uitdrukking voor te hebben bedacht. “Ein-Mensch-Theater” is ook weer zo’n goede vondst. Het staat voor een reizend theater waarbij de eigenaar tevens de schrijver, regisseur, ontwerper en uitvoerend artiest is. Deze traditie gaat al eeuwen terug, maar de term werd voor het eerst gebruikt door Natias Neutert, een artiest die zelf in de jaren zeventig en tachtig rondreisde met kunstzinnig straattheater.

Opvallend straattheater

Bij artiesten huren voor een performance op straat, kun je bijvoorbeeld een zanger inhuren die alle Nederlandse hits van binnen en buiten kent. Maar misschien wil je naast een publiekstrekker voor een café ook een heel opvallende act boeken. Denk bijvoorbeeld een fietsend orkest, een meterslange ‘rups’ op wielen of een jongleur. Dit zijn de echte smaakmakers tijdens ieder feest of braderie, die bezoekers bij zullen blijven. In tegenstelling tot een act in een theater, is het niet mogelijk om urenlang een decor op te bouwen. Daarom zie je vaak artiesten met extravagante kleding, wagens op wieltjes en andere mobiele oplossingen op straat verschijnen.

Eén persoon, één visie

Een act die door één persoon bedacht en uitgevoerd wordt, zal vaak een beetje ‘eigenaardig’ zijn. Je krijgt een ongefilterde act die compleet voorkomt uit een prettig gestoord brein. Die eenduidigheid maakt iedere straatact heel bijzonder, het zijn vaak opvallende creaties die heel herkenbaar en uniek zijn. Daar zie je vaak een speciale vaardigheid van de artiest in terug. Sommige theatermakers kunnen bijvoorbeeld heel goed lassen en timmeren, en verschijnen met indrukwekkende constructies. Andere artiesten kunnen weer prachtige verhalen vertellen, en weten de aandacht van jong en oud te trekken met een mooi kostuum en hun charme.

Wil je artiesten huren voor een evenement in de buitenlucht? Bekijk dan zeker deze straattheater acts op Artiest.nl.