Je bent vast ooit op een feestje geweest waar iemand ballonnen aan het vouwen was. Een ballonenclown misschien of gewoon iemand met veel ballonnen en ook veel talent. Ballonfiguren maken is niet zo ingewikkeld, tenminste de bekende figuren. Als je complete Disney figuren wilt maken wordt het een ander verhaal, dan kun je beter een professionele ballonartiest inhuren. Op deze pagina onthullen we enkele geheimpjes van de ballonkunstenaar zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan!

Hoe werkt ballonnen vouwen?

Als eerste heb je natuurlijk ballonnen nodig. In plaats van ronde feestballonnen moet je speciale, langwerpige modelleerballonnen kopen. Die hebben de juiste vorm om te draaien en ze knappen niet zo snel omdat ze van een sterker materiaal gemaakt zijn. Een pompje is ook reuze handig, hoewel je ook zelf de ballon op kunt blazen. Rek het materiaal dan wel eerst uit om het wat soepeler te maken.

Pomp de modelleerballon niet helemaal vol, anders kun je ze niet meer goed vervormen. Laat er een klein beetje lucht uit ontsnappen en knoop het uiteinde dicht. Nu kun je ballonfiguren maken! Door te draaien kun je de lange ‘worst’ in segmenten opdelen. Er zijn diverse soorten draaien die je kunt gebruiken waaronder:

Lock Twist
Pinch Twist
Loop Twist
Tulip Twist
Pop Twist

Dat zijn verdraaid veel draaien dus! En dat is nog maar het begin…

Kun je zelf ook ballonfiguren maken?

Laat je niet uit het veld slaan als je niet verder komt dan een zwaard (zonder heft) of een bloemstengel (zonder blaadjes en bloem). Je zult flink moeten oefenen, een workshop ballonvouwen volgen is ook zeker een goed idee. Daarmee kun je op feestjes en gewoon als hobby veel plezier van hebben, en de gasten trouwens ook!

Liever een professionele ballonartiest inhuren?

Je zult verbaasd staan wat er allemaal mogelijk is met een paar gekleurde modelleerballonnen, een flinke dosis creativiteit en de hand van een meester ballonartiest. Complete tekenfilm figuren komen voor je ogen tot leven, er zijn zelfs artiesten die een karikatuur van de gasten kunnen vouwen! Kijk hier voor de beste ballonenclowns en ballonkunstenaars op Artiest.nl.