De “straat artiest” betekenis kan verschillen. Dat is niet zo vreemd want je kunt heel veel soorten amusement op straat ten uitvoer brengen! In het Engels wordt met “street artist” iemand bedoeld die graffiti maakt. Banksy is een bekend voorbeeld, straatartiest Seen UA wordt wel de “Godfather of Graffiti” genoemd. Maar dat is niet helemaal de betekenis van artiest waar we het op deze pagina over hebben. Met straatartiesten bedoelen we de “street performers”, artiesten die een straatact opvoeren en voorbijgangers vermaken.

1. B.B. King

Deze legendarische Blues artiest heet eigenlijk Riley B. King, waar komt die andere letter ‘B’ dan vandaan? Dat is een verwijzing naar ‘Beale Street’, een straat in Memphis waar hij muziek maakte op straat voordat hij binnen in de clubs mocht spelen. Eigenlijk was zijn artiestennaam “Beale Street Blues Boy”, waarvan de laatste twee ‘B’s officieel gebruikt worden in de artiestennaam B.B. King. Maar zijn roots in Beale Street is deze zanger en gitarist nooit vergeten.

2. Robin Williams

De komiek en menselijke stuiterbal Robin Williams was in de wieg gelegd om mensen te vermaken. Nog voor zijn doorbraak als alien Mork in de televisieserie Happy Days (Mork & Mindy kwam pas later) stond Williams voor het Museum van Moderne Kunst in New York om wat bij te verdienen. In tegenstelling tot wat je van zijn rappe tong zou vermoeden trad hij destijds op als pantomime artiest.

3. Pierce Brosnan

Hoewel de meeste mensen hem zullen kennen als Bond, James Bond, was hij bezig met een opleiding tot commercieel illustrator toen iemand hem leerde vuur te eten. Gezien zijn ongehavende gezicht leek hij een goede student vuurvreten te zijn geweest, gelukkig maar. Met deze act trad de van oorsprong Ierse Brosnan op in Engeland. Zo vond hij zijn weg naar een opleiding tot acteur, en later als het Britse karakter James Bond.

4. Rod Stewart

Deze zanger staat vooral bekend om zijn rauwe stemgeluid en opvallende uiterlijk, aan het begin van zijn carrière was deze unieke entertainer minder in trek. Hij reisde door heel Europa als straatartiest, tot hij uit Spanje gedeporteerd werd omdat hij als zwerver werd bestempeld. Meer dan 100 miljoen verkochte albums later is zijn look nauwelijks veranderd…

5. Benjamin Franklin

Je zou niet verwachten dat één van de grondleggers van de Verenigde Staten zijn carrière is begonnen als straatdichter. Toch las hij gedichten voor, en vertolkte hij zelfgeschreven liedjes op de straten van Boston. Hij verkocht zijn werk aan voorbijgangers op straat. Zijn vader vond dit allemaal maar niets en verbood hem nog langer op straat op te treden. Later zou Franklin een groot voorvechter worden van de vrijheid van meningsuiting.

Wist je dat je op Artiest.nl ook een aantal straatartiesten kunt vinden? Maak jouw straatfeest, braderie of opening compleet met een professioneel straatartiest!