Een close up goochelaar noemen we ook wel een tafelgoochelaar. Ook straatgoochelen komt sterk overeen met table magic. Het zijn in feite kleine trucs waar geen groot podium of allerlei attributen voor nodig zijn. Daarmee zijn tafelgoochelaars bij uitstek geschikt voor feesten en bruiloften, maar ook tijdens grote beurzen en evenementen. Wat maakt een close up goochelaar zo bijzonder, en wat zijn de verschillende stijlen?

Vingervlug

Een close up goochelaar oefent jarenlang om het publiek niets te laten zien. Tenminste, je ziet als toeschouwer niet wat de goochelaar doet om een truc succesvol uit te voeren. Daar zit de aantrekkingskracht van de goochelaar; het onmogelijke lijkt voor een moment mogelijk. Niemand wordt geboren met vliegensvlugge vingers, het is gewoon een kwestie van veel, heel veel oefenen. Het sociale leven van een close up goochelaar speelt zich vooral af voor een publiek, thuis is het gewoon blaren op de vingers oefenen tot de truc onzichtbaar wordt.

Gedachtenlezen

De laatste jaren is “mentalisme” een steeds groter deel uit gaan maken van close up magic. Het “raden” van een kaart bestaat al eeuwenlang, nu wordt er vaak een mysterieus sausje overheen gegoten. Of artiesten gooien met termen als “neuro linguistisch programmeren”. Iedere goochelaar beïnvloed de zintuigen, dat is het uitgangspunt van tafelgoochelen. Vlugge vingers zijn heel belangrijk, maar mentale gymnastiek mag ook zeker niet ontbreken.

Close up goochelen kan overal

Er is geen podium nodig, geen microfoon en geen mooie assistente; alleen een goochelaar met of zonder spel kaarten of balletjes verstopt in de mouwen. Daarmee is een close up goochelaar een graag geziene gast tijdens evenementen waar mensen rond kunnen lopen. Denk aan beurzen, grote feesten, openingen en jubilea.

Bekende close up goochelaars

  • David Blaine is tegenwoordig meer bekend om zijn grote stunts, maar introduceerde “Street Magic” bij een groot publiek.
  • Ricky Jay behoorde tot de beste close up goochelaars ooit, daarnaast heeft hij ook een behoorlijke succesvolle carrière als acteur opgebouwd.
  • Fred Kaps is de enige goochelaar die driemaal de prestigieuze FISM Grand Prix won. Een eervolle vermelding gaat naar Richard Ross, ook een succesvolle Nederlandse goochelaar.
  • Jerry Sadowitz heeft tegenwoordig als specialisme de verdwijntruc. Hij laat iedere internet video van zichzelf verwijderen omdat hij de verrassing van een truc niet wil verpesten.
  • Jay Sankey bedenkt goocheltrucs die andere professionals van hem kopen waaronder Criss Angel.
  • Slydini behoort tot de meest invloedrijke goochelaars van de twintigste eeuw, die artiesten heeft geïnspireerd van illusionist David Copperfield tot aan acteur Bill (The Hulk) Bixby.
  • Teller is de “stille” helft van het magische duo “Penn en Teller”. Door de vaak grote podium acts realiseren fans zich vaak niet dat hij ook een zeer getalenteerd close up goochelaar is.
  • Dai Vernon was zo’n icoon in de wereld van goochelaars dat hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht in de fameuze Magic Castle.

Voor de beste Nederlandse close up goochelaars moet je op Artiest.nl zijn, bekijk direct welke artiest past bij jouw evenement.