Clowns brengen al eeuwenlang vermaak voor het hele gezin. Opa’s en oma’s hebben vast mooie herinneringen aan Pipo de Clown en Mammaloe, pappa’s en mamma’s zijn misschien beter bekend met clown Bassie en we mogen natuurlijk ook Flappie de Clown niet vergeten, die samen met Jokie te zien was in de Efteling. Al vele generaties lang hebben we genoten van clowns op de buis, wordt het tijd voor een echte clown aan huis?

Clowns op de buis

Hier zijn enkele clowns die in Nederland wereldberoemd zijn:

  • Pipo de Clown: Acteur Cor Witschge kwam in 1958 voor het eerst op de Nederlandse televisie als Pipo de Clown. Samen met vrouwlief Mammaloe en dochter Petra reisde hij rond in een woonwagen die werd getrokken door Nononono, een ezel. Door de populariteit van deze televisieserie werd “Pipo” in Nederland synoniem met “clown”, de oudere lezers zullen uitspraken als “Sapperdeflap” en “Dag vogels, dag bloemen, dag lieve kinderen” zich vast nog herinneren. In 2017 kwam Pipo de Clown weer terug op de buis, ditmaal gespeeld door Mitch Blaauw.
  • Bassie de Clown: Eén woord is genoeg: “Allememaggies!”Je kent deze clown ongetwijfeld van het duo “Bassie en Adriaan”, gespeeld door de broers Bas en Aad van Toor. Sinds 1955 traden deze broers op als acrobaten, in 1964 verscholen beide heren zich achter de schmink als clown in samenwerking met de hierboven genoemde Pipo. Na wat gesleutel aan de act kwam in 1976 het geliefde duo eindelijk in de schijnwerpers te staan. De broers van Toor waren niet alleen acteurs, zowel voor als achter de camera werd bijna alles door deze twee artiesten geregeld. In 2018 werd nog een actie opgezet om Bassie en Adriaan naar Netflix te brengen, dit ging helaas niet door.
  • Clown Flappie: Iets minder bekend dan de vorige twee, toch droeg acteur Ab van der Linden veertig jaar lang het clown kostuum en maakte hij vijftig afleveringen voor de televisie die werden opgenomen in de Efteling. Kinderen uit de jaren tachtig kennen zeker de uitspraak “Zal ik het doen? Zal ik het niet doen? Ja, ik doe het!” Zijn collega Appie is iets minder bekend, zij werd gespeeld door Astrid Koster.

Clown aan huis

Nog steeds zijn clowns populaire artiesten, en graag geziene gasten op ieder evenement of feest met kinderen. Op Artiest.nl vind je de beste clowns die momenteel in Nederland actief zijn. Clowns die goochelen, clowns die ballonnen vouwen en clowns die Sinterklaas een handje helpen, je vindt ze allemaal op deze pagina. Wordt het tijd voor een clown aan huis? Als de bel gaat veren de kinderen op en roepen ze enthousiast: “Er staat een clown voor de deur!”