Als je Hollywood moet geloven zijn clowns eng, vreemde wezens waar je voor moet wegrennen. Waarom vinden sommige mensen clowns eng, terwijl de meeste kinderen juist helemaal gelukkig worden wanneer een clown tijdens een feestje binnen komt lopen? We zetten 3 redenen waarom mensen clowns eng vinden op een rijtje.

1. Aparte make-up

Iemand met veel make-up heeft vaak iets te verbergen, dat is de gedachte achter “enge” clowns. Dit vooroordeel geldt met name voor volwassen, kinderen accepteren mensen die er anders uitzien veel makkelijker. Het klopt inderdaad dat sommige artiesten wel een heel aparte manier van clowneske make-up bedacht hebben, als je de originele Ronald McDonald ziet begrijp je niet dat een kind ooit nog een stap durfde te zetten in het bekende hamburgerrestaurant. Een leuke clown draagt ook vriendelijke make-up, het plaatje moet kloppen.

2. John Wayne Gacy

Hier is het echte vooroordeel begonnen, John Wayne Gacy was een massamoordenaar die in 1980 veroordeeld werd in Amerika. Hij werd op 10 mei 1994 geëxecuteerd met een dodelijke injectie. Gacy was naast moordenaar ook een clown die optrad tijdens kinderfeestjes, er is ook fotomateriaal van Gacy in clown kostuum naar buiten gebracht. De gedachte dat iemand in een onherkenbare gedaante een een moordenaar kan zijn is inderdaad behoorlijk eng. Maar Gacy is de enige echte “killer clown”.

3. Hollywood

Na de arrestatie en veroordeling van Gacy leek Hollywood geobsedeerd door moordlustige clowns. Poltergeist had een clown poppetje die tot leven kwam, de titel “Killer Klowns from Outer Space” spreekt voor zich. Ook auteur Stephen King deed een duit in het zakje met “It”, waarin een buitenaards wezen de gedaante van Pennywise aannam. Het is daarbij opvallend om te zien dat de “killer” achter het masker vaak een fictief monster of buitenaards wezen is, en niet een “normaal” persoon.

Uit onze ervaring zijn de meeste clowns vriendelijk, leuk, gezellig en totaal niet eng. Wat vind jij van clowns, heb je goede ervaringen met een clown op een feest, en wat vind jij het leukste van een clown act?