DJ staat voor Disc Jockey, dit is een persoon die een mengtafel met eventueel ook draaitafels gebruikt als een instrument. Het zijn sfeermakers die met hun oor voor muziek én oog voor het publiek iedere groep op de dansvloer zal krijgen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij een DJ boeken voor een evenement, zoals de prijzen voor een DJ huren. Op deze pagina zetten we de voornaamste aandachtspunten op een rijtje.

Welke muziekstijlen kent / draait de DJ?

Als je tweehonderd kinderen van onder de twaalf in de zaal hebt staan, heb je niet veel aan ‘DJ RokkEnRol’ die exclusief jaren ‘50 muziek draait met echte vinyl platen. Je zult dan op zoek moeten gaan naar een DJ die niet alleen op de hoogte is van moderne popmuziek, maar indien gewenst ook kindvriendelijke versies van bekende ‘gewaagde’ nummers in het assortiment heeft.

Gangmaker of sfeermaker?

Op het eerste gezicht is het misschien niet direct duidelijk wat het verschil is. Maar een gangmaker DJ is een compleet ander soort artiest als een sfeermaker DJ. Een gangmaker zal de interactie met het publiek opzoeken, en als ‘hype man’ de crowd helemaal gek maken. Vaak zijn deze artiesten opvallend gekleed en maken ze gebruik van een microfoon om de gasten op te zwepen. Een sfeermaker is pas echt goed bezig als je bij wijze van spreken niet eens weet dat er een DJ op het podium staat. Maar het is wél iemand die inspeelt op de sfeer, en daarmee veel kan toevoegen aan een standaard ‘muziekdoos’ met een willekeurige selectie aan nummers.

Heb je een muziekinstallatie nodig?

Er zijn zalen waar alles aanwezig is voor een knallend feest, zoals geluid, licht en een grote selectie muziek. Het is ook mogelijk dat je alleen een lege zaal ter beschikking hebt, dan zal de DJ zelf de nodige materialen moeten meenemen. Bij een DJ huren variëren de prijzen sterk op basis van het aantal bezoekers, de omvang van de zaal en de behoefte aan drive-in apparatuur. Informeer daarom eerst naar de tarieven.

Hoe zit het met de muziekrechten?

Wat betreft de muziekrechten zijn er enkele voorwaarden waar je als event organizer aan moet voldoen. Soms betaalt de zaal BUMA rechten, de DJ kan een contract hebben lopen bij de BUMA. Wanneer de prijzen van een DJ huren verdacht laag zijn, is het best mogelijk dat er gebruik gemaakt wordt van illegale tracks zonder toestemming voor draaien in openbare gelegenheden. Controleer dit vooraf bij de DJ die je wilt boeken, anders kun je als organisatie achteraf zelf met een fikse rekening opgezadeld worden. Als het een besloten feest is kunnen er andere voorwaarden van toepassing zijn dan bij een event in een café of in een zaal waarbij tickets verkocht worden.

Wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden en prijzen, bekijk dan hier onze DJ’s.