De ene hittegolf is nog niet voorbij of de andere komt er alweer aan! Met record temperaturen van 40 graden Celsius in Nederland zijn we in de vakantieperiode op zoek naar verkoeling. Kun je een feest organiseren én je hoofd koel houden? Met deze 7 feestjes ideeën zorg je voor een “cool” feest.

1. Blijf binnen deze zomer

Je hebt slechts een klein beetje invloed op de temperatuur buiten, binnen heb je meer controle over het klimaat. Sluit ramen en gordijnen als het buiten warmer is dan binnen, maar zorg wel voor voldoende ventilatie. Je kunt een (verrijdbare) airco aanschaffen of huren, doe dit wel op tijd want tijdens een hittegolf zijn ze snel uitverkocht of verhuurd. Een ventilator maakt de ruimte niet koeler, tenzij er een koelelement met koud water of ijsblokjes in zit. Er wordt alleen wind gecirculeerd.

2. Kleine waterdruppels, veel plezier

Voor een feestje buiten kun je goedkope plantenspuiten kopen, die kosten bij de IKEA of Action minder dan een euro per stuk. Schenk er ijswater in en geef iedere gast persoonlijke verkoeling. Er zijn ook vernevelaars die je aan een tuinslang kunt koppelen die een verkoelende mist produceren. Houd er wel rekening mee dat het spuitstuk een zo klein mogelijke diameter heeft, anders zijn de druppels te groot en wordt alles nat.

3. Zet de koelkast op een koele plek

Je kunt een koelbox buiten zetten, maar die verbruikt óf veel energie, óf zal snel opwarmen. Als jouw koelkast groot genoeg is kun je die beter inzetten, misschien hebben de buren even plek voor jouw normale boodschappen. Vul de koelkast met dranken en hapjes, en de ijskast of vriesvak met ijsblokjes.

4. Geen koude schotel

Je denkt misschien; beter koude schotel serveren dan warme hapjes, maar doe dit juist niet! Gekoelde producten zullen sneller bederven, laat rauwkost, toastjes met salade en een schaal Russisch ei achterwege en ga liever voor gefrituurde snacks (of uit de AirFryer) en zoutjes die goed tegen de hitte kunnen zonder te bederven. Minder gezond? Beter dan een voedselvergiftiging! Ijsjes mogen uiteraard niet ontbreken.

5. Geen barbecue

Wat zijn dit voor feestjes ideeen? Een BBQ is toch perfect voor een zomers feest? Zeker, maar niet tijdens een hittegolf, dan is een gloeiend hete barbecue niet prettig om bij in de buurt te staan. Je zit ook weer met rauw vlees dat in een bakje staat te wachten op een plekje op het rooster. Pak liever een contactgrill. Dat gaat snel, met minder hitte en de producten smaken ook heel lekker met een sausje uit de koelkast. Ook stokbrood kan behoorlijk goed tegen warme temperaturen. Een magnetron genereert de minste hitte, maar is niet geschikt voor alle soorten snacks.

6. Hang een schaduwdoek neer

In plaats van een partytent kun je beter een schaduwdoek ophangen. Dat is er meer luchtcirculatie dus minder opwarming. Parasols zijn ook een optie, dan heb je wel palen die in de weg kunnen staan. Je moet misschien enkele bouten in de muur, het hek of de schuur boren om het doek stevig op te hangen.

7. Kies “cool” amusement

Je wilt als gastheer of gastvrouw niet steeds rondlopen om iedereen tijdens de hittegolf te vermaken. Huur een entertainer in via Artiest.nl en laat die het klusje klaren. Een zanger bijvoorbeeld, of een tafelgoochelaar. Een clown voor de kinderen kan ook. Die hebben allemaal geen groot podium nodig en kunnen daarmee de meest voordelige positie innemen uit de felle zon.

Voor meer feestjes ideeën kun je terecht op Artiest.nl waar je de leukste artiesten kunt vinden voor warme en koele dagen, binnen en buiten. Zo wordt ieder feest een beleving!