Bij een gitarist huren voor een feest, evenement of bruiloft, denk je in de eerste plaats aan de muziek die ze maken, je staat er niet altijd bij stil hoeveel impact een muzikant boeken heeft op de sfeer van de omgeving. De combinatie van een zanger en gitaar heeft iets magisch, het optreden overstijgt de muzikale noten die je hoort. Klinkt dat overdreven? Hier zijn 9 gitaristen die niet alleen een verschil hebben gemaakt in de muziek, maar ook in de cultuur. Ook iets om over na te denken bij een gitarist huren voor jouw event.

1. Antonio Torres Jurado

Hoewel gitaren al duizenden jaren bestaan, was het Antonio Torres Jurado die het prototype van de huidige akoestische gitaar heeft ontwikkeld in de negentiende eeuw. Hij wordt dan ook wel de Stradivarius van de gitaar genoemd.

2. George Beauchamp en Adolph Rickenbacker

Wie heeft de elektrische gitaar uitgevonden? Hoewel Les Paul vaak genoemd wordt, waren het gitarist George Beauchamp en ontwerper Adolph Rickenbacker die in 1931 de eerste versie van de elektrische gitaar hebben ontworpen.

3. Bruce Springsteen

‘Born in the USA’ wordt vaak gebruikt tijdens politieke conferenties in Amerika door politici die blijkbaar nooit naar de tekst hebben geluisterd. Het is namelijk een kritische blik op Amerika door de ogen van een veteraan uit de Vietnam oorlog.

4. Jimmy Hendrix

Hoewel Hendrix al op 27-jarige leeftijd stierf heeft zijn gitaarspel een onuitwisbare indruk achtergelaten. Met name zijn live optredens zijn legendarisch. De manier waarop hij elektronische effecten gebruikte zoals flanging en reverb was destijds opzienbarend.

5. B.B. King

De B’s in zijn naam kun je vervangen door Blues en nog een keer Blues, het genre wordt door niemand beter vertegenwoordigd als B.B. King. Voordat hij samen met zijn gitaar ‘Lucille’ het podium betrad, was de mondharmonica het traditionele Blues instrument. Iedere beroemde gitarist die je vandaag de dag hoort werd geïnspireerd tot deze legendarische gitarist.

6. Jimmy Page

In de comedy “Wayne’s World” staat in een muziekwinkel een bordje met als opschrift “NO Stairway to Heaven”, als verwijzing naar de iconische gitaarsolo van Jimmy Page in het beroemde nummer van Led Zeppelin. Het gitaarspel van Jimmy Page klinkt nog steeds door in iedere gitaarsolo van elke rockband op alle continenten. Behalve in die ene gitaarwinkel dus…

7. Eddie van Halen

De oer-Hollandse Van Halen (of Ven Heeeeelen zoals de Amerikanen hem noemen), maakte pas na zijn emigratie naar Amerika kennis met rock muziek. Geïnspireerd door artiesten als Hendrix, Clapton en Beck ontwikkelde hij zijn eigen stijl waarmee hij zelf de volgende generatie gitaristen weer heeft geïnspireerd.

8. Bob Dylan

Dylan heeft met zijn nummer “The Times They Are a-Changin” niet alleen invloed uitgeoefend op muziek, maar ook op de samenleving. Er zijn weinig folk artiesten die zo wereldberoemd zijn geworden als Bob Dylan, hij wist poëzie en sociaal engagement als geen ander te verpakken in herkenbare deuntjes.

9. Bob Marley

‘Get Up, Stand up’, Bob Marley is meer dan een Reggae artiest die joints rookte. Zijn boodschap van de armen beter behandelen, en het verschil hier op aarde maken in plaats van later in de hemel, heeft veel raakvlakken met tijdgenoot, muzikant en sociaal activist John Lennon.

Let dus op met een zanger of gitarist huren voor jouw aanstaande evenement; ze kunnen meer impact hebben dan je denkt!