Vroeger was een goochelaar iemand die op een podium stond en trucs uitvoerde voor het publiek. Nu lopen goochelaars, straatartiesten en “gedachtenlezers” op straat om mensen te overvallen met “bovennatuurlijke” kunsten. Kan een goochelaar gedachten lezen, of zit er iets anders achter de vaardigheden van deze nieuwe generatie artiesten?

Resultaten forceren

Hoewel het lijkt alsof een goochelaar soms jouw gedachten leest, komt dat vaak door het omkeren van de tijdlijn. Jij denkt dat de truc naar een conclusie toewerkt, terwijl de goochelaar juist vanaf het eindpunt naar het begin gaat. Met andere woorden, jouw “vrije keuze” lag al vast voordat je een keuze kon maken. Door een specifiek resultaat te forceren denk je dat een goochelaar jouw gedachten leest, terwijl je eigenlijk naar een vooraf bepaald resultaat wordt geleid.

NLP

Neuro Linguistisch Programmeren, dat is een vorm van de hersenen manipuleren om een specifiek effect te bereiken. Wanneer je bijvoorbeeld aan een kleur moet denken, en de goochelaar weet dat het rood is voordat jij dat gezegd hebt. Achteraf blijkt dat er rode ballonnen buiten hingen, dat “Rood” van Marco Borsato als achtergrondmuziek speelde en dat je op een rode bank zat. Dit is heel simpel gesteld NLP, de meningen of dit wetenschap is of kwakzalverij zijn verdeeld. Maar een goochelaar kan op de meeste subtiele manieren het publiek manipuleren.

Eerlijke bedriegers

Eigenlijk zijn goochelaars bedriegers die vooraf aangeven dat ze jou zullen misleiden. Veel mensen gaan mee in deze deceptie, terwijl er ook altijd sceptici zijn die juist de truc proberen te doorzien. Een professionele goochelaar kijkt niet naar zijn eigen handen, maar juist naar de reactie van de toeschouwer. Zo kan deze artiest jouw gedachten en beslissingen voorzien en manipuleren. En dat maakt ieder optreden voor een goochelaar leuk én uniek. Zijn er mensen die echt jouw gedachten kunnen lezen? Dat kunnen we niet zeggen, we zijn er wel vrij zeker van dat goochelaars niet in jouw hersenen kunnen rondneuzen. Tenminste, dat hopen we!