Het verschil tussen een goochelaar en een illusionist is heel eenvoudig; een goochelaar goochelt en een illusionist voert illusies uit. Dat is misschien niet echt een antwoord waar je iets mee kunt. Laten we eens wat dieper graven in deze twee termen en een betere oplossing tevoorschijn toveren.

Is er een verschil tussen goochelaar en illusionist?

In principe is er niet echt een verschil tussen een goochelaar of een illusionist. De termen worden dan ook vaak door elkaar gebruikt. Professionals maken soms het volgende onderscheid; een illusionist is een goochelaar die grote trucs vanaf een podium uitvoert. Denk aan artiesten zoals David Copperfield en Hans Klok. Daarnaast zijn er goochelaars die direct in contact staan met het publiek, die noemen we vaak tafelgoochelaars.

Grote illusies

Het is niet echt verantwoord om een tijger te laten verschijnen, terwijl deze zich mengt met de gasten op een bruiloft. Misschien een slimme zet om jouw aanstaande schoonmoeder te laten verdwijnen, maar niet bepaald veilig. Sommige illusies leunen sterk op een vast perspectief, als de toeschouwer iets te ver naar links of naar rechts schuift kan de illusie verbroken worden. Daarnaast zijn er vaak meer mensen nodig dan alleen de illusionist. Naast een bevallige assistente staan er vaak nog veel mensen achter het podium om ervoor te zorgen dat alle grote illusies perfect verlopen.

Close-up magic

Goochelaars die zich wel mengen tussen het publiek voeren vaak ‘close-up magic’ trucs uit. Dit zijn trucs met vaak kleine attributen zoals kaarten, sieraden en andere objecten, die met een combinatie van vingervlug bewegen en afleiding uitgevoerd worden. In deze discipline kun je weer onderscheid maken tussen tafelgoochelaars, straatgoochelaars, zakkenrollers en mentalisten. Veel professionele goochelaars beheersen meerdere vormen, waarbij sommige artiesten een concept rond een specifiek onderwerp hebben gebouwd.

Heel eenvoudig gesteld zijn illusionisten dus goochelaars die grote trucs uitvoeren vanaf een centraal podium.

Bekijk alle goochelaars en illusionisten op Artiest.nl en ontdek hoe veelzijdig deze vorm van amusement kan zijn.