Er zijn goochelaars die van iedere locatie een podium kunnen maken, deze vorm van magie noemen we vaak “Street Magic”. Hoewel goochelen op straat al eeuwenlang bestaat, werd het in de jaren zeventig van de twintigste eeuw pas echt een fenomeen.
Tegenwoordig worden er vaak elementen van ‘gedachtenlezen’ aan toegevoegd. Een goochelaar op locatie is een graag geziene gast, op iedere straathoek en tijdens ieder evenement. Hier zijn een aantal straatartiesten die geen podium nodig hebben om indruk te maken.

Jeff Sheridan

Voor de gemiddelde persoon is Sheridan waarschijnlijk de minst bekende naam in dit rijtje. Hij wordt gezien als de grondlegger van Street Magic, en treedt al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw op, waar hij zijn kunsten in New York City liet zien. Hij inspireerde artiesten als David Copperfield en leerde Jeff McBride de fijne kneepjes van het vak. Hij treedt tegenwoordig vooral op in Duitsland

David Blaine

Voor velen is Blaine de introductie geweest in het kunst van goochelen op straat. Zijn eerste special had dan ook als titel “David Blaine: Street Magic”. Hoewel zijn latere stunts, zoals 44 dagen lang in een glazen kist boven de Thames zweven, weinig meer te maken hebben met goocheltrucs, is Blaine een belangrijke reden dat goochelaars tegenwoordig zo vaak in de buitenlucht werken.

Criss Angel

De ‘bad boy’ van de straatgoochelaars neemt de bekende trucs die goochelaars op locatie uitvoeren en voegt er een schokkend element aan toe. We gaan je niet verklappen hoe hij zijn trucs uitvoert, maar we zeggen wel dat Angel minder een ‘solo artiest’ is als je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Dynamo

Je kunt hem de Engelse David Blaine noemen; deze straatgoochelaar heeft naar eigen zeggen ooit Blaine om de tuin geleid met een kaarttruc. Dynamo werd vooral bekend met de trucs die hij op straat uitvoert met mobiele telefoons.

Cyril Takayama

Deze straatgoochelaar komt uit Japan, en is daar een ware sensatie. Zo haalde hij ooit een echte cheeseburger van een menukaart bij de McDonalds. Omdat hij zo populair is in zijn thuisland loopt hij vaak rond in een ‘oude man’ kostuum om zijn ware identiteit te verbergen.

Victor Mids

Fans van de Britse Derren Brown kennen de meeste ‘neuropsychologische’ experimenten van Victor waarschijnlijk al. Critici geven aan dat de uitleg van zijn optredens verhullen dat het gewoon goocheltrucs zijn. Daarmee behoort Mids tot een generatie straatgoochelaars die NLP methoden integreert met goocheltrucs.

Een goochelaar op locatie doet je versteld staan, waar je ook bent. Ben jij al ooit een straatgoochelaar tegengekomen? Je kunt ze ook vinden op Artiest.nl, hét platform voor opvallende artiesten tijdens ieder evenement.