Comedy is tijdloos, er lopen nog steeds clowns rond die met grote flapschoenen en een rode neus kinderen en volwassenen aan het lachen brengen. Maar artiesten worden helaas vaak wel vergeten. Dit kan zijn omdat ons collectief gevoel voor humor is veranderd, door nieuwe technologie of door concurrentie. Hier zijn vier grappige acts die vergeten zijn bij het grote publiek, en de reden waarom…

1. Harold Lloyd

Zelfs kinderen van nu kennen vaak nog Charlie Chaplin, of in ieder geval zijn iconische ‘vagebond’ typetje met de bolhoed en kleine snorretje. Hoewel Harold Lloyd samen met Chaplin en Buster Keaton tot de meesters van de ‘stomme film’ mag worden gerekend, is zijn naam toch minder bekend. Dat heeft hij voor een deel aan zichzelf te danken. Omdat hij de rechten had op zijn eigen films kon hij ook de prijs voor televisierechten bepalen. En dat tarief lag veel te hoog, waardoor hij langzaamaan vergeten werd. Na zijn dood zou dit veranderen maar het was al te laat, de grappige stuntman van de stomme film was nagenoeg vergeten.

2. Olsen en Johnson

The Marx Brothers vormen een legendarisch comedy team. De Groucho Marx look met zijn dikke wenkbrauwen, bril met zwart montuur en die (nep) snor kom je nog steeds tegen in carnavalswinkels. Films als “Duck Soup” en “A Day at the Races” staan hoog in de lijsten van beste komedies ooit gemaakt. Deze films waren gebaseerd op theateracts waarmee ze tourde door heel Amerika. Olsen en Johnson deden hetzelfde, met de langst durende show op Broadway waren ze misschien wel populair dan de broertjes Marx. Hun hilarische film “Hellzapoppin’” uit 1941 is de eerste ‘parodie’ film, een genre dat we kennen van films als “Flying High”, “Blazing Saddles” en “Scary Movie”. Ze spraken ook direct tegen het publiek, wat destijds ongehoord was. Toch braken ze nooit door en zijn alleen nog bekend bij de kenners van comedy.

3. The Goodies

De absurdistische Britse sketch show Monty Python is nog steeds bekend én geliefd bij comedy liefhebbers, maar er zijn soortgelijke grappige acts die helaas in de vergetelheid zijn geraakt. The Goodies verscheen enkele jaren later op de Britse televisie en bleek een groot succes. Bill Oddie, Tim Brooke-Taylor en Graeme Carden vormde een hilarisch trio met een absurde stijl van humor. In tegenstelling tot Monty Python dat eerder op de buis was, en The Young Ones die later kwamen, werden de afleveringen van The Goodies nauwelijks herhaald door de BBC. Toch was de humor van dit comedy team baanbrekend en compleet uniek, jammer dat ze niet de kans kregen een nieuwe generatie te vermaken.

4. Huub Marton

Voor iedereen die dit leest en denkt “ik ken ze allemaal!” nog een interessante afsluiter; Huub Marton. Deze entertainer behoorde tot de grootste Nederlandse komedianten in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Eerst op de radio, en toen zou hij de televisie gaan veroveren. Maar dat succes bleef uit, terwijl collega’s zoals Rudi Carrell, Ronnie Tober en Jules de Corte wel een glansrijke carrière hebben meegemaakt. De combinatie van foute keuzes en een eigenwijs karakter deden hem de das om. Tot aan zijn dood in 2005 is zijn carrière nooit meer op gang gekomen.

Dankzij het internet komen vergeten artiesten weer tot leven, zoek maar eens naar bovenstaande namen en oordeel zelf of ze terecht vergeten zijn.

Je vindt allerlei grappige acts op Artiest.nl, hét platform voor onvergetelijke entertainers!