Er zijn mensen die al moeite hebben met een hark mannetje tekenen, laat staan een portret van een persoon dat echt lijkt. Een karikatuur tekenen is een heel bijzondere kunstvorm die heel specifieke vaardigheden vereist. Op deze pagina onderzoeken we hoe een karikaturist te werk gaat.

Op zoek naar een professionele karikaturist voor jouw feest of evenement?
Kijk dan snel hier.

Op zoek naar opvallende kenmerken

De kunst van een goede karikatuur tekenen is het vinden van opvallende kenmerken en deze uitvergroten. Welke delen van het gezicht zijn relatief groot? Heeft iemand opvallende kuiltjes in de wangen, of steken de tanden een beetje uit? Flaporen? Dat geldt trouwens ook voor kleine ogen of een neus, alles wordt overdreven getekend.

Let op de kleding

Als iemand een specifieke manier van kleden heeft kan dat de herkenbaarheid enorm vergroten. Heeft ome Jaap altijd een strikje onder zijn kin? Of loopt jouw nichtje altijd rond met sokken in verschillende kleuren? Bij een karikatuur tekenen wordt altijd gelet op kleine details. Het lichaam wordt ook altijd veel te klein getekend, het gezicht is juist veel te groot. Dat komt al direct grappig over.

Voeg een hobby toe

Als een persoon graag voetbalt kun je een voetbal toevoegen aan de tekening. Een fotocamera voor een fotograaf, een palet voor een kunstschilder en ga zo maar door. Een opvallende hobby maakt het karakter helemaal af. Zo kun je personen die op elkaar lijken beter onderscheiden. Zelfs een tweeling kun je met de juiste attributen nog herkenbaar maken!

Hoe kun je oefenen?

Een professioneel karikaturist kan in enkele minuten een prachtig portret tekenen, begin zelf niet met een model maar neem er een foto bij. Kies een bekend persoon die je zelf ook vaak gezien hebt, laat het portret vervolgens zien aan je omgeving. Herkennen ze Mick Jagger (grote lippen, diepe groeven in het gezicht, wild haar, dun lichaam en microfoon) of denken ze dat het koning Willem Alexander is? Dan moet je nog even blijven oefenen!

Gaat het zelf niet lukken? Dan kun je via Artiest.nl ongetwijfeld een karikatuurtekenaar vinden die het graag voor je doet!