Bij een goochelaar inhuren rijst vaak de vraag; zijn goochelaars hetzelfde als illusionisten? En welke artiest past het beste bij jouw evenement of feest? Op Artiest.nl vind je professionals die zich presenteren als goochelaar, maar ook als illusionist. Is het één pot nat of zijn het echte aparte beroepen?

Wat is het verschil tussen een goochelaar en een illusionist?

Heel simpel gesteld kun je stellen dat een goochelaar kleine trucs uitvoert, vaak tussen de mensen in, en een illusionist voert grote trucs uit vanaf een podium. Dus een goochelaar laat je een kaarttruc zien, en een illusionist laat een auto op het podium verschijnen. Zo wordt in het algemeen onderscheid gemaakt, hoewel de grens niet zo zwart-wit is te stellen. Want illusionist David Copperfield maakte bijvoorbeeld gebruik van camera’s en een beeldscherm om kleine trucs vanaf een groot podium in beeld te brengen.

Het stigma van de term “goochelaar”

Bij het woord “goochelaar” wordt vaak gedacht aan een soort Tommy Cooper figuur, maar dan niet bewust een prutser. Goedwillende amateurs die een munt laten verdwijnen achter je oor, meer niet. Toch zijn er veel professionele goochelaars die je versteld doen staan, deze artiesten die rondlopen tijdens feesten of evenementen noemen we doorgaans “tafelgoochelaar”. Dit is een act die erg veel op het straatgoochelen lijkt, zoals David Blaine en Victor Mids die uitvoeren. Met name het “mentalisme” ofwel “gedachtenlezen” is de laatste jaren bij veel goochelaars in de act opgenomen.

Goochelaar inhuren of een magiër?

In de Engelse taal kennen we ook het woord “illusionist”, met dezelfde betekenis. Maar “goochelaar” wordt “magician” genoemd. Strikt gezien is dat een magiër, en die maakt geen gebruik van trucs maar van magie. Vroeger waren magiërs vreemde snuiters waar toverkrachten aan werden toegeschreven, nu weten we eigenlijk allemaal wel dat het goocheltrucs zijn. Toch zijn er artiesten die daarom liever niet de term “magician” gebruiken. Want een illusionist voert illusies uit, doelbewuste misleidingen zonder magische krachten.

Conclusie

Wanneer de trucs vanaf een podium worden opgevoerd met veel attributen en met eventueel ook assistenten, zal de artiest zich vaak als illusionist presenteren. Wanneer het kleine trucs betreft door één artiest die zonder set-up tijd met een spel kaarten zich onder de gasten begeeft, zal het doorgaans een goochelaar betreffen. Echte magie leveren ze geen van beiden, maar magische momenten bieden ze allemaal!