Denkbeeldige dagindeling van een zelfstandig artiest

Voor veel artiesten is hun act niet iets wat ze zomaar doen, maar echt iets wat ze zijn. Hun optredens vormen letterlijk het middelpunt van hun bestaan.

Het leven van een zelfstandig artiest kan sterk variëren afhankelijk van hun discipline, tourschema en persoonlijke verplichtingen. Hoewel het een avontuurlijk leven kan zijn, komt er veel meer bij kijken dan alleen op het podium staan. Veel zelfstandige artiesten moeten hun eigen administratie en management doen, samen met de uitvoering en promotie van hun muziek.

Vaak duurt optreden zelf vaak maar enkele uren (of minuten), echter vaak gaat in de voorbereiding erop vaak een hele dag zitten.

Deze denkbeeldige dagindeling helpt om de gage beter te begrijpen die veel artiesten vragen voor hun shows.Hier is een voorbeeld van een dag uit het leven van een zelfstandige muzikant:

In de ochtend – Oefenen en administratie

De muzikant staat op rond 8 uur en begint de dag met een ontbijt. Als er geen optreden gepland staat, dan gebruikt hij de ochtend om te oefenen op zijn instrumenten, te componeren of te werken aan administratie en promotie.

In de middag – Promotie en meer oefenen

Als er geen optreden gepland staat, dan gebruikt de muzikant de middag om te repeteren, of te werken aan zijn website of sociale media-accounts. Als er een optreden gepland staat, dan gebruikt hij de middag om zich voor te bereiden, zoals het inpakken van zijn instrumenten en het uitwerken van een setlist.

In de avond – Optreden of ontspannen

Als er een optreden gepland staat, dan vertrekt de muzikant rond een uur of twee ‘s middags naar de locatie van het optreden en begint hij met het opzetten van zijn instrumenten en het soundchecken. Het optreden begint rond 19.00 uur en duurt ongeveer 1,5-2 uur. Na het optreden, pakt hij zijn instrumenten in en reist hij terug naar huis. Als er geen optreden gepland staat, dan gebruikt de muzikant de avond om te ontspannen, tijd door te brengen met vrienden of familie, of te werken aan zijn muziek.

In de nacht – Terug naar huis

De muzikant gaat naar bed rond middernacht of later, afhankelijk van hoe laat het optreden eindigde.

 

Disclaimer – Het is belangrijk om te noteren dat dit slechts een voorbeeld is en dat het leven van een zelfstandig artiest kan sterk variëren afhankelijk van hun specifieke situatie.

Deel dit bericht