Petro van de Pas wint NK “Levend Standbeeld 2023”

In een spectaculaire wedstrijd met de mooiste levend standbeelden wist Petro van de Pas van PaSSaR afgelopen week het felbegeerde kampioenschap van NK Levend Standbeeld te winnen. Zijn adembenemende performance met Levend standbeeld ‘de Waterdrager’ lieten het publiek versteld staan en leverden hem de welverdiende titel op van Nederlands Kampioen, als wel de gedeelde publieksprijs. Als platformwebsite Artiest.nl zijn we verheugd om Petro te interviewen en meer te weten te komen over zijn inspiratie. Duik met ons mee in de fascinerende wereld van Petro van de Pas en ontdek wat er schuilgaat achter het succes van deze buitengewone kunstvorm.
Gefeliciteerd met je prijs! Hoe voelt het om het NK Levend Standbeeld te winnen?
“Het voelt natuurlijk fijn om erkent te worden door de jury, door het publiek, maar zeker ook door collega’s maar het allerfijnste is natuurlijk het spel en de verwondering in het moment van spel.”
Hoe heb je je voorbereid op de wedstrijd?
“Eerlijkheidshalve gediend het me te vertellen dat ‘de waterdrager’ geen nieuw beeld is, ik kreeg weer wat boekingen binnen en voelde dat ik het kostuum weer wilde vervangen door iets wat ik beter vond passen bij de act.
De waterdrager heeft zichzelf gecreëerd. Ik was me er niet van bewust, maar het werd creatie op zichzelf. Ik wilde eigenlijk iets anders, maar dit wilde gemaakt en vormgegeven worden via mij. Het was het jaar 1999 dat ik de act lanceerde en ook mee deed met de kampioenschappen maar ik viel toen, ondanks dat bijna al mijn collega’s dachten dat ik zou gaan winnen, niet in de prijzen. Nu al die jaren later wel.”
Kun je ons iets vertellen over de uitdagingen die je tijdens de competitie bent tegengekomen en hoe je ermee omging?
“Levende standbeelden vereisen vaak veel fysieke en mentale uithoudingsvermogen. Maar na de jaren wordt het steeds gemakkelijker om je over de pijn en zo heen te zetten, ik ben bezig met zo stil mogelijk te staan en dat kan ik best goed, de spanningsboog op te bouwen voor het publiek om op het juiste moment te ontladen in de beweging of het spel. Ik heb niet meer zo’n last van de pijntjes, voel ze wel maar hé… Je gaat ervoor en er doorheen!”
Wat maakt volgens jou een succesvol levend standbeeld? Welke aspecten zijn belangrijk om het publiek te betrekken en indruk te maken?
“Het beeld moet kloppen, wat het ook is, het gevoel of het verhaal de intentie van binnenuit moet overeenstemmen met het plaatje. Abstract, klassiek of een bestaand figuur, als jij maar weet wat je daar staat te doen, dat je het beeld vanbinnenuit uit straalt en bent. Verder is de vorm natuurlijk van wezenlijk belang, het moet wel op een soort standbeeld of iets dergelijks lijken (of juist niet) zolang het maar authentiek is. Timing is alles, je moet weten wat er om je heen gebeurt om op het juiste moment te ontladen. Dit kan door iets uit de omgeving, een interactie zijn of sterk opgebouwd worden vanuit een verhaallijn.
Belangrijk is wel dat je gefocust blijft en je niet laat verleiden om op elk ding te reageren of telkens naar iedereen terug te moeten zwaaien. Jij, als beeld, bepaald of en hoe je reageert!”