Met een museumjaarkaart kun je betaalbaar een bezoek brengen aan de vele prachtige musea in het land. Je kunt ook naar het theater gaan, voor een zwaar drama of voor een hilarisch optreden van jouw favoriete cabaretier. Een spetterende musical is ook niet verkeerd op z’n tijd. Straattheater brengt kunst & cultuur naar de buitenlucht; tijdens een markt, braderie of een drukke dag in een winkelcentrum. Je hoeft echt niet altijd naar een vitrine te staren, of urenlang op een stoeltje te zitten om jouw blikveld te verruimen. Deze artiesten komen gewoon naar je toe!

Kinetische kunst

Techniek en kunst gaan niet altijd goed samen, toch zijn wetenschap en creativiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Theo Jansen is de ontwerper van het “strandbeest”, een enorm gevaarte van PVC dat op eigen kracht op het strand van Scheveningen loopt. Er is ook een miniatuur versie te downloaden die je zelf met een 3D printer kunt reproduceren. Twannie is een straatartiest die ook op bijzondere wijze materialen hergebruikt voor creatieve constructies. Zijn Lichtbrenger van het Wad doet denken aan het strandbeest, daarnaast ontwerpt (en verhuurt) hij ook inventieve Doe Dingen die mensen zelf mogen bedienen.

Theater ligt op straat

In Den Haag wordt ieder jaar een Museum Nacht georganiseerd, dit trekt een heel ander publiek dan normaal gesproken naar het museum gaat. Je moet als bezoeker wel veel wachten in lange rijen om binnen te komen. Hier is over nagedacht door live straattheater in te zetten om het wachtende publiek te vermaken. Goochelaar Jordi is bijvoorbeeld een entertainer die ook op Artiest.nl te vinden is, hij werd als straatartiest ingehuurd om het publiek (in de stromende regen) te vermaken.

Ballonnen clown

Vermaak voor de kinderen mag ook best een beetje kunstzinnig zijn. Clowns combineren theater met amusement, al eeuwenlang vermaken ze het publiek met een lach en soms ook met een traan. Een ballonnenclown tijdens een evenement op straat is uiteraard de ideale manier om het straatbeeld een kleurtje te geven. Overal lopen kinderen rond met hondjes van lucht, of een kleurrijke kroon op hun hoofd. Zonder het te beseffen maken deze kinderen kennis met kunst & cultuur, en zullen het later ook meer waarderen.

Bekijk op Artiest.nl de straatartiesten, van clowns tot goochelaars en enkele straatartiesten die gewoonweg niet in een hokje te vangen zijn!