Een jongleur is iemand die voorwerpen omhoog gooit en weer opvangt. Dat klinkt nog niet echt heel bijzonder, totdat je een professionele jongleur van dichtbij hebt meegemaakt. Niemand weet precies wanneer jongleren is begonnen, deze kunstvorm gaat al zeker enkele duizenden jaren terug naar het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk.

Wat doet een jongleur?

In veel gevallen maakt jongleren deel uit van een grotere act. Zo zijn er clowns die jongleren, en goochelaars die deze discipline ook in hun shows verwerken. Bijvoorbeeld Penn, van het goochelaars duo Penn & Teller, hij heeft op de circusschool leren jongleren en verwerkt dit nog steeds in hun act in Las Vegas. De stijlen lopen bij artiesten sterk uiteen. Soms is het een podium act waarbij de vliegende voorwerpen centraal staan, er zijn ook jongleurs die zelf acrobatische trucs uitvoeren.

Hoe kun je jongleren?

Er zijn enorm veel technieken, de bekendste is het opgooien en vangen van meerdere objecten in een specifieke beweging of patroon. Dat patroon maakt het anders dan gewoon een voorwerp omhoog gooien en weer opvangen, en dat maakt het ook een stuk moeilijker. De ‘cascade’ is het meest bekende voorbeeld, waarbij de jongleur drie ballen hoog houdt door deze afwisselend met beide handen omhoog te groeien en weer op te vangen. Andere populaire vormen zijn de “fontein” met een even aantal ballen, en de “douche” waarbij meerdere ballen van de ene naar de andere hand gaan.

Gevaarlijke taferelen

Een professionele artiest kan iets wat haast onmogelijk is heel eenvoudig doen lijken, dat geldt zeker voor een jongleur. Om de spanning op te voeren wordt er gejongleerd met brandende fakkels en scherpe zwaarden. Geen trucage, geen zacht schuim in plaats van een stuk staal, maar levensgevaarlijke voorwerpen die boven de jongleur bungelen.

Wie is de beste jongleur?

Bij artiesten is het altijd lastig om objectief een “beste” persoon aan te wijzen, toch wordt Anthony Gatto over het algemeen gezien als de beste jongleur ooit. Met tien huidige wereldrecords op zijn naam waaronder ruim 15 minuten lang 7 ringen hoog houden, zijn er weinig kenners die hem niet op de eerste plaats zetten. Na zijn optredens in Cirque du Soleil in 2012 besloot hij op 39-jarig leeftijd te stoppen. Nu heeft hij een bedrijf in betonnen vloeren onder zijn oorspronkelijke naam Anthony Commarota.

Ben je op zoek naar een spectaculaire act voor op een feest, beurs of ander evenement? Bekijk direct de categorie jongleurs op Artiest.nl en vind de perfecte entertainer.