Op Artiest.nl kun je naast goochelaars, zangers en clowns ook een karikatuurtekenaar boeken. Waarom zou je een karikatuur laten maken van jouw gasten? Omdat het niet alleen een leuke herinnering is, het is ook een cultureel fenomeen dat al eeuwenlang populair is. Laten we eens wat dieper in de historie van deze kunstvorm duiken.

Wat is een karikatuurtekenaar?

Een karikatuur is een tekening van een bestaand persoon waarin verschillende kenmerken uitvergroot worden. Een karikatuurtekenaar is een artiest die zich heeft toegelegd op deze vorm van portretten tekenen. Het is de kunst om een gezicht herkenbaar in beeld te brengen, en tegelijkertijd de nadruk te leggen op specifieke visuele eigenschappen van deze persoon.

De kracht van humor

Karikaturen worden vaak gebruikt in spotprenten. Al in de zestiende eeuw werden publieke figuren en politici belachelijk gemaakt met deze afbeeldingen. Door humor te gebruiken kan een serieuze zaak op een luchtige wijze gepresenteerd worden. Een karikatuur hoeft overigens niet de spot te drijven met een persoon, een karikatuurtekenaar zal zeker bij personen die niet beroemd of berucht zijn een leuke tekening maken die niet beledigend is.

Populaire figuren voor karikaturen

Het meest bekende voorbeeld van een spotprent is die van Napoleon Bonaparte door de Britse artiest James Gillray. Hij tekende de Franse keizer als klein mannetje met een overdreven grote hoed. Hoewel Napoleon een gemiddelde lengte had, is het beeld van een klein opdondertje nog steeds in ons collectief geheugen gegrift.

Artiesten als Leonardo da Vinci en Pieter Bruegel schilderde ook al “groteske” gezichten met overdreven gelaatstrekken. Daarbij was de overdrijving doorgaans niet bedoeld als komische uitdrukking maar als een kunstzinnige uiting. De Amerikaanse striptekenaar Mort Drucker heeft veel invloed gehad op de moderne karikaturist met zijn werk in het beroemde MAD Magazine.

Traditioneel ‘mooie’ mensen kunnen een uitdaging vormen voor een karikatuurtekenaar, maar bijna iedereen heeft wel iets wat in het oog springt. Denk aan de volle lippen van actrice Angelina Jolie. Donald Trump is momenteel een dankbaar figuur voor tekenaars omdat zijn uiterlijk direct heel herkenbaar is. De grens tussen ‘grappig’ en ‘beledigend’ kan een uitdaging zijn, met name cultureel gevoelige aspecten zoals Barack Obama vergelijken met een aap zijn controversieel gebleken. De beste karikaturisten weten de essentie van een persoon in beeld te brengen zonder beledigend te zijn.

Ook een karikatuur laten maken?

Je hoeft niet naar Parijs om daar op straat een karikatuurtekenaar te zoeken, ook in Nederland kun je professionele karikaturen laten maken tijdens feestjes en evenementen. Je kunt op papier een karikatuur laten maken, op groot formaat of zelfs op een bierviltje! Je kunt ook digitaal een karikatuur laten maken voor de smartphone generatie. Deze optie wordt vaak gebruikt om e-mail adressen van mogelijke klanten te verzamelen tijdens een zakelijk evenement.

Ook op zoek naar een karikatuurtekenaar voor jouw feest of event?
Maak kennis met deze bijzondere kunstenaars op Artiest.nl