Bij Artiest.nl stellen we onszelf weleens de vraag “wat is entertainment?”. Waarom zou iemand bijvoorbeeld een jongleur inhuren die met brandende fakkels gooit? Vermaak is belangrijk, naast films kijken en muziek luisteren hebben we ook behoefte aan live amusement zoals musicals, cabaret of een live band. Wat is entertainment en waarom is live vermaak zo belangrijk voor mensen?

Wat is entertainment?

Letterlijk betekent entertainment dat iemand een ander vermaakt, of zelf vermaakt wordt. Dit kan door een persoon worden uitgevoerd, het kan ook een televisie-uitzending zijn of in de vorm van hapjes en drankjes tijdens een feest. Vaak betreft het live entertainers zoals die te zien zijn tijdens evenementen. Denk aan een muzikant of jongleur die tijdens een braderie rondloopt en het aanwezige publiek amuseert.

Historisch amusement

Hier zijn vier voorbeelden van entertainers door de eeuwen heen:

1. Gladiator

De meeste gladiatoren kozen niet voor dit vak, het waren slaven die moesten vechten voor vrijheid of de dood. Tegenwoordig zijn gladiatoren vervangen door boksers en andere vechters onder meer gecontroleerde omstandigheden. De stierenvechters in Spanje lijken nog het meeste op de gladiatoren van toen, waarbij de stieren geen keuze hebben om in de arena te stappen.

2. Hofnar

Een hofnar was een entertainer die tijdens de Middeleeuwen en de Renaissance de leden van het koninklijk huis of edellieden moesten vermaken. Ze droegen vaak fel gekleurde outfits en zijn enigszins te vergelijken met hedendaagse clowns. De traditionele Jan Klaassen pop is gebaseerd op het narren kostuum. Hun amusement was zeer divers met onder andere dans, zang, verhalen vertellen en goocheltrucs uitvoeren. De historie gaat ver terug tot aan het oude Egypte.

3. Jongleur

Jongleren dateert al tot zeker tweeduizend jaar voor Christus, in de tombe van een Egyptische prins werden al tekeningen aangetroffen van acrobaten die met ballen jongleerde. In alle culturen komen we deze vorm van amusement tegen, in het oude China werd deze kunstvorm beoefend door krijgers. Naast ballen zien we nu ook nog steeds brandende fakkels en zwaarden door de lucht vliegen. Bij een jongleur inhuren zul je dus even de brandverzekering goed moeten nalopen!

4. Bard

De meest bekende ‘bard’ is William Shakespeare, eigenlijk werd deze term gebruikt voor poëten van een ‘lagere klasse’. Het woord komt uit de Schotse, Gaelische en Welshe culturen. Wanneer een professionele poëet niet betaald werd door de klant, zou de bard als vergelding een spottende tekst schrijven. Ook dit type artiest vinden we terug in alle culturen. Naast Shakespeare is het fictieve karakter Assurancetourix uit de Asterix boeken een bekend voorbeeld van een bard. Jongere lezers kennen dit stripfiguur beter onder zijn nieuwe naam Kakofonix. Zijn oorspronkelijke naam betekent ‘allrisk verzekering’ omdat hij overal voor moest boeten.

Live amusement is anders dan een DVD of CD. Je staat of zit tegenover een echt persoon die jou amuseert. Bands die decennia lang optreden met dezelfde liedjes trekken nog steeds uitverkochte zalen, omdat er niets gaat boven die interactie met het publiek. Er ontstaat voor een uniek moment een persoonlijke band met de artiest, en dat blijft altijd bijzonder.

Wil je een moderne goochelaar, clown of jongleur inhuren die jouw publiek zal vermaken? Dan moet je uiteraard op Artiest.nl zijn!