Een enorme band met een blazerssectie, backing vocals en misschien ook een DJ die achter de draaitafels staat. Prachtig allemaal, toch kan een zanger met gitaar net zoveel en soms zelfs meer impact hebben. Hoe is het mogelijk dat iemand met slechts een mooie stem en wat tokkelen op een gitaar zo gewaardeerd wordt?

Zanger met gitaar

Je ziet ze op studentenfeesten, in donkere kroegen en ook op grote podia, de zanger (of zangeres) met gitaar die vanaf een krukje de aandacht van het publiek opeist. Het is niet alleen een kwestie van muziek, het karakter van de persoon en de emotie in de stem en het gitaarspel trekken de luisteraar naar zich toe. Als een ware Rattenvanger van Hamelen gaat het publiek overstag.

Zingen zonder versterking

Een veelgehoorde reden om een zanger met gitaar te boeken is de hoge flexibiliteit. Veel zangers kunnen ook zonder versterking optreden. Er zijn artiesten die zelf een draagbare versterker meezeulen, die kunnen vaak ook op een ingebouwde accu geluid produceren. Zo kun je binnen en buiten een zanger met gitaar laten spelen. Tijdens grotere evenementen zet je een microfoon voor de artiest en je vult een heel stadion als dat nodig is.

Goedkoop live entertainment

Laten we eerlijk zijn; live entertainment is mooi, maar het mag ook niet teveel kosten. Een Spotify Playlist is goedkoper dan een band inhuren. Toch brengt een live muzikant meer dan geluid naar het feestje, live muziek kan de sfeer bepalen. Het maakt deel uit van de omgeving, afhankelijk van de artiest wordt er ook hier en daar een praatje gemaakt. De mooiste momenten komen vaak voort uit de interactie met het publiek. En een praatje maken met Kanye West die door de speakers dreunt is toch een heel andere ervaring.

Met de El Mariachi trilogie van Robert Rodriguez werd de mythe van de zanger met gitaar vereeuwigd. Een goede artiest maakt een een klein café tot een oneindig heelal, en een stadion tot een intiem onderonsje.